Cukrovie, ktoré svojím tvarom pripomína známe „orechy“. Vyskúšajte aj tento variant.
Ingrediencie:
- 2 šálky hladkej múky
- 3/4 hrnčeka cukru
- 1 šálka masla
- 1 žĺtok
- 3 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 1 PL lyžice vanilkového extraktu
- marmeláda podľa vlastného výberu
Postup:
- Maslo rozpustite v malom hrnci na miernom ohni.
- Následne ho stiahnite z ohňa a dajte ho vychladnúť do samostatnej misky. Pokiaľ ho nenecháte vychladnúť, pri pridávaní do cesta sa vám uvarí žĺtok a sušienky sa nespoja.
- V samostatnej mise preosejte múku a prášok do pečiva.
- Do prepusteného masla pridajte žĺtok, cukor a vanilku a prešľahajte.
- Pridajte suché prísady do maslovej a vaječnej zmesi a premiešajte, kým sa neurobí drobenka. Pokiaľ je zmes príliš mokrá, pridajte po lyžiciach trochu múky.
- Predhrejte si rúru na 160°C a plechy vyložte papierom na pečenie.
- Pomocou polievkovej lyžice naberajte cesto, uhlaďte a potom vyklopte, podobne ako keď naberáte naberačkou ryžu alebo zmrzlinu.
- Takto pripravené lyžičkové pečivo pokladajte na plech.
- Pečte 11-15 minút dozlatista. Doba pečenia záleží na veľkosti cukroviniek.
- Nechajte vychladnúť a potom k sebe dva kúsky vždy zlepte pomocou marmelády.
Nechcete počas vianočných sviatkov príliš pribrať na váhe? Jedným z riešení môže byť naše pečivo bez cukru !