Vynikajúce zlepované mrkvové pečivo náplňou zo smotanového syra! Skvele sa hodí nielen na Vianoce, ale aj Veľká noc.
INGREDIENCIA
- 2 šálky (250 g) hladkej múky
- 1 a ½ lyžičky jedlej sódy
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 lyžička mletého zázvoru
- ½ lyžičky mletého muškátového orieška
- ½ lyžičky soli
- ½ šálky (113 g) masla, izbovej teploty
- ½ šálky (100 g) trstinového cukru
- ½ šálky (100 g) kryštálového cukru
- 2 veľké vajcia
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 a ½ šálky (180 g) jemne nastrúhanej mrkvy
Na polevu:
- 1 šálka (226 g) smotanového syra, izbové teploty
- ¼ šálky (56 g) masla, , izbové teploty
- 1 a ½ šálky (187 g) preosiateho práškového cukru
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
POSTUP
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Dva plechy vyložte papierom na pečenie.
- V stredne veľkej mise prešľahajte múku, jedlú sódu, prášok do pečiva, korenie a soľ.
- Dajte bokom.
- V mixéri vybaveným lopatkovým nástavcom ušľahajte maslo a cukry pri strednej rýchlosti, kým nebude zmes svetlá a nadýchaná.
- Zoškrabnite steny misy a potom pridajte vajcia, jedno po druhom, a po každom pridaní dobre prešľahajte.
- Vmiešajte vanilku.
- Postupne pridávajte suché ingrediencie a šľahajte, kým sa všetko nespojí.
- Vmiešajte nastrúhanú mrkvu.
- Preneste cesto do vrecka na zdobenie s guľatou špičkou.
- Vytlačte okrúhle časti cesta s priemerom asi 3 cm na jeden z pripravených plechov a rozmiestnite ich asi 2,5 cm od seba.
- Prípadne môžete na prenesenie cesta použiť naberačku na zmrzlinu, ale vrecko je rýchlejšie a vytvára pekný okrúhly tvar.
- Každú dávku pečte asi 12 minút, alebo pokiaľ nie sú sušienky po okrajoch ľahko zlaté.
- Preneste plech na mriežku a nechajte sušienky 5 minút vychladnúť, potom vyberte sušienky na mriežku, aby úplne vychladli.
- Opakujte so zvyškom cesta.
- Smotanový syr a maslo vyšľahajte vo veľkej mise do hladka.
- Pridajte práškový cukor a vanilku a šľahajte, kým nebude zmes krémová a bez hrudiek.
- Preneste do vrecka na zdobenie opatreného špičkou.
- Sušienky spojte do dvojíc podľa veľkosti a naplňte ich náplňou zo smotanového syra.
- Uchovávajte v chladničke a pred podávaním ich nechajte ohriať na izbovú teplotu.
Premýšľate, ako ďalej môžete využiť lekvár? Vyskúšajte našich 10 luxusných receptov na buchty s lekvárom . Inšpirujte sa!