Vyskúšajte tento recept na medové perníčky zlepené lekvárom. Namiesto lekváru môžete použiť akýkoľvek krém, marmeládu alebo napríklad čokoládu.
Ingrediencie
- 120g masla
- 100g melasy
- 100g medu
- 75g trstinového cukru
- 2 žĺtky
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 lyžica mlieka
- 450g hladkej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- Štipka soli
- 2 lyžice perníkového korenia
- Slivkový lekvár či marmeláda
Postup
- Zmiešajte všetky suché prísady a dajte bokom.
- Maslo, melasu, med a cukor zohrejte v hrnci na strednom ohni. Akonáhle je maslo rozpustené, vypnite oheň a nechajte 10 minút odpočinúť.
- Potom do zmesi pridajte žĺtky, vanilkový extrakt a mlieko.
- Suché prísady zmiešajte s maslovou zmesou a dôkladne zmiešajte.
- Rukami vypracujte cesto a rozdeľte na dve časti. Každú z nich zabaľte do potravinárskej fólie a dajte do chladničky aspoň na 2 hodiny, najlepšie cez noc.
- Predhrejte rúru na 180°C.
- Z cesta vyvaľkajte tenký plát a pomocou vykrajovačov vykrájajte akékoľvek tvary. Avšak aby vám vyšiel počet na zlepovanie.
- Vykrájané tvary dajte na plech s papierom na pečenie a pečte 8-10 minút.
- Hotové perníčky nechajte vychladnúť a potom zlepujte primeranou vrstvou lekváru alebo inou ľubovoľnou náplňou.
Aj vegáni majú právo na vianočné maškrtenie! Preto tu pre nich máme tie najlepšie recepty na vegánske pečivo , ktoré nerozoznáte od tradičného.