Snehové pečivo čiže pečivo z našľahaných bielkov poznáme všetci.
Čo so zvyšnými žĺtkami?
Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na žĺtkové pečivo!
Použiť ich môžete nielen do cesta, ale aj na polevu či krém.
Ktorá varianta sa stane vašou najobľúbenejšou?
Naše recepty
Vianočné pečivo môžete naplniť aj ďalšími typmi krémov. Vyskúšajte naše rozmanité krémy do cukroviniek ! Maslový, mandľový, kokosový alebo vanilkový!
Tajomstvo ukryté v žĺtku
Pri pečení sa do cesta najčastejšie používa buď celé vajce, alebo práve len žĺtok. Aj keď sa dlho myslelo, že vajcia nie sú príliš zdravé, predovšetkým kvôli obsahu cholesterolu, ukázalo sa, že to nie je tak úplne pravda. Práve žĺtok totiž obsahuje pomerne veľké množstvo zdraviu prospešných látok.
Čo konkrétne v žĺtku nájdeme? Ide o zmes proteínov, lipidov, lecitínu, vitamínov a minerálov. Z minerálov je bohatý predovšetkým na fosfor, zinok, vápnik a draslík. Z vitamínov obsahuje všetky, okrem vitamínu C. Farbu žĺtka ovplyvňuje množstvo betakaroténu, čím viac ho obsahuje, tým výraznejšiu žltú farbu má.
Ako najľahšie oddeliť žĺtok a bielok?
Existuje mnoho spôsobov, ako od seba vaječný žĺtok a bielok v prípade potreby oddeliť. Dokonalé oddelenie je dôležité predovšetkým pre bielky, kedy aj malý kúsok žĺtka nám môže veľmi pokaziť kvalitu vyšľahaného snehu. Najznámejšie a najpoužívanejšie je rozklepnutie vajíčka o ostrú hranu šálky či drezu, prípadne nožom, a následné oddelenie. Bielok do šálky a žĺtok zostane v škrupine.
Okrem toho môžete na oddelenie žĺtka a bielka využiť aj malý trik s PET fliaš. Stačí celé vajíčko jednoducho vyklepnúť do misky. Potom priložte na žĺtok čisté hrdlo PET fľaše, zľahka stlačte a tlak žĺtok vtiahne dovnútra