Vynikajúce recepty na domáce šišky na jednom mieste. Inšpirujte sa!

Máte chuť na poriadny zákusok?

Naše recepty na šišky sú výdatné a okrem toho, že ho môžete využiť ako dezert, nájdu využitie aj v úlohe hlavného jedla.

Urobte si hody a inšpirujte sa našimi receptami.

Ako na prípravu týchto domácich šišiek? Mrknite sa na video:

Berliner - Krapfen - Kreppel - Pfannkuchen selber machen

Nadýchané šišky pečené v rúre

Domáce šišky možno samozrejme zhotoviť v zdravšom variante. Nechajte tentoraz olej bokom a vychutnajte si pečené!

INGREDIENCIA

  • 500 g hladkej múky
  • 50 g droždia
  • 100 g masla
  • 100 g cukru
  • 4 žĺtky
  • 1 vajce
  • 250 ml mlieka

Na dokončenie a naplnenie:

  • vajcia
  • práškový cukor
  • džem alebo čokoládový krém

POSTUP

  • Ako prvé si nachytáme kvások.
  • Do 100 ml vlažného mlieka si rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru a necháme 15 minút kysnúť.
  • Potom si dáme do misy múku, pridáme žĺtky, vajcia, zvyšok mlieka, zvyšok cukru, rozpustené maslo a nakoniec hotový kvások.
  • Všetko dôkladne vypracujeme.
  • Necháme na teplom mieste kysnúť jednu hodinu.
  • Potom si z cesta vyvaľkáme placku, z ktorej pomocou hrnčeka vykrajujeme kolieska.
  • Do stredu dáme marmeládu alebo čokoládový krém a zavinieme.
  • Na pomúčnej doske ešte necháme šišky prikryté pod utierkou kysnúť ďalších 30 minút.
  • Potom ich pečieme v rúre nahriatej na 180 °C asi 15 minút.
  • Nakoniec ich posypeme cukrom.

Vyprážané šišky z majolky

Tieto šišky sú vďaka majolky ešte jemnejšie. Sú síce tučnejšie ako obvykle, ale raz za čas neuškodia.

INGREDIENCIA

  • 125 g hladkej múky
  • 125 g polohrubej múky
  • 50 g majonézy
  • ½ kocky droždie
  • 50 ml vlažného mlieka
  • 2 žĺtky
  • 1 lyžica cukru
  • 2 lyžičky rumu
  • olej na vyprážanie
  • cukor múčka na posypanie
  • marmeláda na naplnenie

POSTUP

  • Do mlieka si rozzdobíme kvások, pridáme lyžičku cukru a necháme 10 minút kysnúť.
  • Do misy si vsypeme múky, pridáme k nim majonézu, žĺtky, zvyšok cukru, rum a vykysnutý kvások.
  • Vypracujeme cesto a necháme kysnúť asi trištvrte hodiny.
  • Potom cesto vyvaľkáme, vykrojíme kolieska a necháme ešte 20 minút kysnúť.
  • Vyprážame v dostatočnom množstve rozpáleného tuku.
  • Nakoniec plničkou naplníme marmeládou.
  • Posypeme cukrom a podávame.

Nekysnuté šišky z jogurtu

Nefandíte príliš kysnutému cestu? Ochutnajte rýchle domáce šišky bez kysnutia.

INGREDIENCIA

  • 500 g hladkej múky
  • 4 vajcia
  • štipka soli
  • 4 lyžice cukru
  • ½ lyžičky jedlej sódy
  • 2 hrnčeky jogurtu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • olej na vyprážanie
  • práškový cukor na posypanie

POSTUP

  • Vajcia si vyšľaháme s cukrom do bielej peny.
  • Pridáme jogurt a zamiešame.
  • V druhej mise si zmiešame múku, jedlú sódu a soľ.
  • Sypkú zmes pridáme k tekutým ingredienciám a opäť zamiešame.
  • Z cesta tvarujeme guličky (nemusia byť úplne symetrické) a vkladáme do rozpáleného oleja.
  • Smažíme dozlatista asi 4 minúty.
  • Nakoniec obalíme v cukre.

Ako na vyprážanie šišiek

Tuku musí byť dostatočné množstvo, aby vyprážané tvary mohli voľne plávať a boli do polovice ponorené do tuku. To je tajomstvo bieleho prúžku pri šiškach.

Vkladáme ich do horúceho tuku, ale teplotu ovládame tak, aby sa všetko dobre presmažilo.

Najskôr vyprážame prikryté, tým sa múčniky nafúknu, po obrátení odkryjeme a dosmažíme.

Obraciame len lopatkou, nikdy do žiadneho kúska nepicháme , pretože by cesto kleslo.

Usmažené šišky obaľujeme:

  • v cukre
  • v cukre so škoricou
  • kakau
  • strúhanom kokose

Najobľúbenejšie náplne do šišiek

Šišky plníme:

  • hustejšou marmeládou
  • zahusteným džemom
  • zahusteným tvarohom
  • hustým uvareným pudingom
  • náplní z Nutelly
  • čokoládovou nátierkou

Marmeláda sa najčastejšie používa:

  • marhuľová
  • jahodová
  • višňová

Hodí sa ale aj menej častá:

  • citrónová
  • pomarančová
  • šípková

Hustota náplne je dôležitá preto, aby náplň počas vyprážania nevytekala a nepripaľovala sa. Väčšie a neprimerané množstvo náplne môže spôsobiť to, že múčniky budú príliš ťažké a pri vyprážaní sa dostatočne nenafúknu a tým im bude chýbať kyprosť.

Milujete sladké? Vyskúšajte určite aj naše recepty na vyprážané múčniky .

Tip na záver:

Ak máte strach, že cesto nenadobudne, pridajte doň trochu rumu, ktorý cesto pri kysnutí nadľahčí a pri smažení obmedzuje množstvo tuku , ktoré múčniky vsakujú.

Ak máte záujem o viac šišiek, nielen vyprážaných, určite vyskúšajte recepty na fašiangové šišky .

Usmažili ste šišky jedna báseň? Podeľte sa o úspechy s priateľmi na facebooku – je to ľahké, pod článkom je modré facebookové tlačidlo!

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.