Bez ohľadu na to, či je chladné počasie na jeseň alebo tropické leto, jesť potrebujeme stále. Ideálnou voľbou je zemiaková nátierka, ktorú si môžeme pripraviť z mnohých druhov zemiakov, vrátane tých ranných, takže vždy bude chutiť úplne inak a nikdy sa tak neomrzí.
Ingrediencie:
- 450 g zemiakov Russet
- Soľ podľa chuti
- 100 g blanšírovaných mandlí
- 4 – 6 strúčikov cesnaku
- Citrónovú šťavu z 2 chemicky neošetrených citrónov
- 180 ml extra panenského olivového oleja
- Hrsť petržlenu na ozdobu
- Pita chlieb na servírovanie
Postup:
- Najskôr si predhrejeme rúru na 175 stupňov.
- Zemiaky olúpeme, nakrájame na kocky, prepláchneme pod studenou vodou a necháme na cedníku odkvapkať.
- Preložíme do hrnca, zalejeme studenou vodou, aby boli zemiaky ponorené, osolíme a privedieme do varu.
- Pri strednej teplote varíme domäkka, asi 10 až 15 minút.
- Potom precedíme a prepláchneme pod teplou vodou asi 30 sekúnd, odložíme zatiaľ bokom.
- Do nádoby kuchynského robota dáme mandle, cesnak, 2 polievkové lyžice studenej vody a citrónovú šťavu.
- Osolíme a rozmixujeme do hladkej pasty na najvyššie otáčky.
- Prepláchnuté zemiaky rozprestrieme do pekáča a vložíme do rúry asi na 6 minút, aby sa odparila prebytočná voda a povrch zemiakov zostal suchý.
- Potom vyberieme pekáč a zemiaky prelisujeme pomocou lisu na zemiaky alebo ich pomocou kuchynského robota rozmixujeme.
- Dáme do misy, pridáme olivový olej, zmes mandlí s cesnakom a miešam, až kým sa všetky suroviny nespoja.
- Pokiaľ je nátierka málo vláčna, pridáme ešte trochu studenej vody a znova dôkladne premiešame.
- Dochutíme soľou, ozdobíme petržlenovou vňaťou a podávame natreté na pita chlebe, prípadne si ho lámeme a do nátierky len namáčame.