Zmes na chlieb z cesnaku a zemiakov

Zmes na chlieb z cesnaku a zemiakov

Bez ohľadu na to, či je chladné počasie na jeseň alebo tropické leto, jesť potrebujeme stále. Ideálnou voľbou je zemiaková nátierka, ktorú si môžeme pripraviť z mnohých druhov zemiakov, vrátane tých ranných, takže vždy bude chutiť úplne inak a nikdy sa tak neomrzí.

Ingrediencie:

  • 450 g zemiakov Russet
  • Soľ podľa chuti
  • 100 g blanšírovaných mandlí
  • 4 – 6 strúčikov cesnaku
  • Citrónovú šťavu z 2 chemicky neošetrených citrónov
  • 180 ml extra panenského olivového oleja
  • Hrsť petržlenu na ozdobu
  • Pita chlieb na servírovanie

Postup:

  • Najskôr si predhrejeme rúru na 175 stupňov.
  • Zemiaky olúpeme, nakrájame na kocky, prepláchneme pod studenou vodou a necháme na cedníku odkvapkať.
  • Preložíme do hrnca, zalejeme studenou vodou, aby boli zemiaky ponorené, osolíme a privedieme do varu.
  • Pri strednej teplote varíme domäkka, asi 10 až 15 minút.
  • Potom precedíme a prepláchneme pod teplou vodou asi 30 sekúnd, odložíme zatiaľ bokom.
  • Do nádoby kuchynského robota dáme mandle, cesnak, 2 polievkové lyžice studenej vody a citrónovú šťavu.
  • Osolíme a rozmixujeme do hladkej pasty na najvyššie otáčky.
  • Prepláchnuté zemiaky rozprestrieme do pekáča a vložíme do rúry asi na 6 minút, aby sa odparila prebytočná voda a povrch zemiakov zostal suchý.
  • Potom vyberieme pekáč a zemiaky prelisujeme pomocou lisu na zemiaky alebo ich pomocou kuchynského robota rozmixujeme.
  • Dáme do misy, pridáme olivový olej, zmes mandlí s cesnakom a miešam, až kým sa všetky suroviny nespoja.
  • Pokiaľ je nátierka málo vláčna, pridáme ešte trochu studenej vody a znova dôkladne premiešame.
  • Dochutíme soľou, ozdobíme petržlenovou vňaťou a podávame natreté na pita chlebe, prípadne si ho lámeme a do nátierky len namáčame.
Zemiaková nátierka s cesnakom na grécky spôsob.
Zdroj: https://www.seriouseats.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.