Verte, že toto rizoto po srbsku si získa vaše srdce. Príprava je rýchla, jednoduchá a výsledný pokrm vynikajúci. Ide o podarenú kombináciu vhodne zvolených surovín.
Ingrediencie:
- 250 g čerstvých lesných húb na plátky
- 3 hrnčeky vriacej vody
- 2 polievkové lyžice olivového oleja (alebo 1 lyžicu masti)
- 1 stredne veľká cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 vetvičky čerstvého tymiánu
- 1 1/2 hrnčeka ryže na rizoto
- 1 1/2 litra horúceho kuracieho vývaru
- 3/4 hrnčeka čerstvého hrášku (môže byť aj mrazený)
- 1 lyžica neslaného masla
- Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- Hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- Parmezán alebo Grana Padano na posyp
Postup:
- Do veľkej panvice dáme rozohriať olej a pridáme na jemné kocky nakrájanú cibuľu s cesnakom na tenké plátky.
- Vyprážame 3 – 4 minúty, kým nebude cibuľa mäkká a nezosklovatí.
- Huby nakrájame na plátky a prihodíme do panvice. Osolíme, okoreníme, prihodíme tymian a niekoľko minút restujeme.
- Prisypeme ryžu na rizoto, premiešame a minútu vyprážame.
- Zalejeme 1/2 litrom kuracieho vývaru, zamiešame, prikryjeme pokrievkou a znížime teplotu na stredný stupeň.
- Varíme tak dlho, až sa absorbuje všetka tekutina. Potom prilejeme zvyšný kurací vývar.
- Zamiešame a necháme variť, kým nie je ryža pekne mäkká, ale nie rozvarená.
- Nakoniec prihodíme čerstvý hrášok a maslo, ktoré necháme rozpustiť.
- Podľa potreby ešte dosolíme či okoreníme a môžeme servírovať ozdobené nakrájanou čerstvou petržlenovou vňaťou a posypané strúhaným syrom.
Tip: Keď budeme chcieť použiť sušené huby, namočíme ich na 1 hodinu pred varením do teplej vody. Potom ich scedíme, ale vodu si dáme bokom a prilejeme do rizota namiesto 1/2 litra kuracieho vývaru.