Zeleninové recepty
Zeleninové recepty ponúkajú nekonečne mnoho chuťových kombinácií . Pokiaľ patríte medzi priaznivcov zdravého životného štýlu a snažíte sa redukovať spotrebu mäsa, zdravé recepty zo zeleniny sú vhodným doplnením jedálnička.
Rôzne upravená zelenina má rozdielny vplyv na naše telo. Čerstvé šaláty , zeleninové šťavy či smoothies ochladzujú náš organizmus a preto by sme ich mali konzumovať najmä v letných mesiacoch. Naopak tepelne upravená zelenina vo forme polievok, zapečených nákypov či restovaných zmesí nás prehreje počas sychravej jesene a zimy .
Vyskúšajte tie najlepšie vegánske a vegetariánske recepty so zeleninou , ktoré vám dodajú dostatok vitamínov, minerálov, enzýmov a zdravej energie v prirodzenej forme.
Recepty s kapustou
Čerstvá aj kyslá kapusta patrí medzi tradičné české suroviny, ale recepty z kapusty by ste našli aj v zahraničí. Najlepšie je konzumovať tepelne neupravenú kyslú kapustu , ktorá, rovnako ako iná kvasená zelenina, obsahuje priamo nálož vitamínov .
Mladá hlávková kapusta je mäkká a chrumkavá, preto ju najlepšie využijeme na zimný kapustový šalát . Môžeme z neho pripraviť aj výborné fašírky alebo kapustové placky, alebo ho podávať zapečené so zemiakmi a kúskami údeného.
Varená kapusta je klasickou prílohou k pečenému mäsu-podľa chuti môžeme zvoliť bielu českú alebo červenú moravskú kapustu, ktorá býva kyslejšia. Nielen na Valašsku sa potom z kyslej kapusty sa tiež pripravuje výborná kapustová polievka s klobásou a zemiakmi-kyselica.
Recepty s cuketou
Cuketa patrí medzi chuťovo neutrálne druhy zeleniny, ale v kuchyni má široké využitie ako v teplej, tak aj studenej kuchyni. Vďaka vysokému podielu vody sa dá ochutiť na mnoho spôsobov a využijeme ju ako pri príprave slaných jedál, tak sladkých múčnikov .
Recepty z cukety sú zdravé, lacné a jednoduché na prípravu. Za vyskúšanie stojí vyprážaná cuketa v trojobale alebo obľúbené cuketové zemiakové placky .
Cuketu môžeme tiež pripraviť na sladko, cuketová buchta s čokoládovou polevou alebo vláčne muffiny chutia výborne.
Cuketu môžeme aj nakladať podobne ako kyslé uhorky. Sterilovaná cuketa sa skvele hodí ako studená príloha ku grilovanému alebo pečenému mäsu.
Recepty s brokolicou
Brokolica je chutná, zdravá a výborne sa s ňou v kuchyni pracuje. Stačí pár minút povariť vo vode alebo v pare a môžete jesť. Surová brokolica býva tvrdá, preto je vhodnejšie ju pred použitím krátko blanšírovať. Takto pripravené ružičky môžete aj zamraziť, mrazená brokolica sa vám bude hodiť, až nebudete mať čas stáť pri platni – stačí len vysypať do hrnca a krátko povariť. Varená brokolica môže tiež nahradiť prílohu , ak sa snažíte obmedziť sacharidy.
Za vyskúšanie stoja však aj zložitejšie recepty z brokolice- môžete ju zapekať, smažiť alebo mixovať do nátierok. Zapečená brokolica patrí k najobľúbenejším receptom, stačí pridať zemiaky, cesnak a váš obľúbený syr alebo trochu slaniny. Vyskúšajte aj vynikajúce polievky z brokolice – smotanový brokolicový krém alebo klasická brokolicová polievka s kúskami zelených ružičiek chutí výborne.
Recepty s zelerom
Zeler je vďaka svojej výraznej chuti buď milovaný, alebo nenávidený. Naučte sa ho správne upravovať a vyskúšajte fantastické recepty s zelerom , ktoré zachutnajú celej rodine.
Klasický buľvový zeler tvorí najmä základ polievok – poctivý vývar sa bez kúska zeleru nezaobíde. Môžete vyskúšať aj krémovú zelerovú polievku so smotanou, ktorá silnú arómu zeleniny zjemní. Vynikajúci je tiež vyprážaný zeler v trojobale a ak si strážite príjem kalórií, doprajte si vynikajúce diétne zelerové pyré ako prílohu namiesto zemiakovej kaše. Obľúbený je aj klasický zelerový šalát so smotanou.
Stopkový zeler má využitie najmä v studenej kuchyni – prirodzene ochladzuje organizmus, aj keď ho neskladujete v chladničke. Preto ho oceníte predovšetkým v horúcom lete ako súčasť osviežujúceho smoothie . Zeler môžete tiež pridávať do zeleninových šalátov a to ako prílohových, tak aj obedových. Pokiaľ vám vadí jeho vlákna, stačí nakrájať stopky na malom kúsky.